info@ergotherapy-kalymnos.gr

22430 50563 69457 26824

Το παιχνίδι στη βρεφική και προσχολική ηλικία

Ένας καθοριστικός παράγοντας...

Το παιχνίδι αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την εξέλιξη και ανάπτυξη του παιδιού, όσον αφορά στην κινητικότητά του αλλά και την πνευματική του εξέλιξη, στα πρώτα χρόνια της ζωής του. Επιπλέον, είναι το ιδανικότερο κίνητρο για την ανάπτυξη μίας από τις βασικές γνωστικές λειτουργίες, αυτή της μάθησης. Οι ενήλικες, θα πρέπει να ασχολούνται με το παιχνίδι, ήδη από όταν το παιδί τους είναι βρέφος. Δεν θα πρέπει να παραληφθεί, ότι οι ενήλικες θα πρέπει να συμμετέχουν στην ενασχόληση του παιδιού με το παιχνίδι και να μη δείχνουν αδιάφοροι, όταν το παιδί ασχολείται με αυτό.

Το παιχνίδι έχει πάρα πολλές θετικές απολαβές για το παιδί. Το βοηθά να γίνει πιο κοινωνικό, να εκφράζει τα συναισθήματά του. Συν τοις άλλοις, το παιδί γίνεται πιο δημιουργικό και χρησιμοποιεί τη φαντασία του πολύ περισσότερο.

Η επιτυχία στην ανάπτυξη – όπως προαναφέρθηκε – θα επιτευχθεί με τη σωστή καθοδήγηση των ενηλίκων.

Δεν υπάρχει διαφορά με τη σχολική διδασκαλία, η οποία αποτελεί και αυτή μέσο μάθησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι, μετά από αποτελέσματα ερευνών, έχει διαπιστωθεί ότι τα παιδιά που δεν ασχολούνται συστηματικά με το παιχνίδι, έχουν μειωμένες σχολικές επιδόσεις. Ούτως ή άλλως, όταν ένα παιδί έχει πρόβλημα στην ανάπτυξή του, το παιχνίδι βοηθά στη βελτίωση της δημιουργικότητας αλλά και τη γνώσης.

Θα πρέπει να αναφερθεί ένα από τα σημαντικά στοιχεία του παιχνιδιού, το οποίο είναι και η κίνηση, η οποία συμβάλλει τα μέγιστα, όσον αφορά στην αύξηση της μυϊκής μάζας. Το παιδί θέλει όλο και περισσότερο να κινείται. Όσο πιο μικρό σε ηλικία, τόσο μεγαλύτερη είναι και η επιθυμία του για κίνηση, πράγμα το οποίο έχει εξακριβωθεί σε έρευνες στις οποίες συμμετείχαν νεογέννητα. Ο ύπνος επίσης είναι μία δραστηριότητα σημαντική για την κίνηση, καθώς κατά τη διάρκειά του, υπάρχει συχνότερη αλλαγή στη θέση του σώματος των παιδιών.

Κλείστε σήμερα την πρώτη αξιολόγηση

Και ενημερωθείτε για τη δική σας περίπτωση...

Ποιο είδος των παιχνιδιών πρέπει να δίνεται σε κάθε ηλικία;

Τα χαρακτηριστικά ενός παιχνιδιού για ένα βρέφος θα πρέπει να είναι τα ακόλουθα: το μέγεθός τους, πρέπει να είναι μεσαίο ή μεγάλο για την αποφυγή πνιγμού. Το υλικό από το οποίο θα πρέπει να είναι κατασκευασμένο, είναι το πλαστικό ή το ύφασμα. Το βάρος του θα πρέπει να είναι μικρό. Θα πρέπει με το παιχνίδι, να δραστηριοποιούνται οι αισθήσεις του παιδιού, όπως η ακοή, η όραση και η αφή.

Δύο ετών

Στην ηλικία των δύο ετών, το παιχνίδι αλλάζει μορφή και θα πρέπει να συμβάλλει στην ανάπτυξη της κίνησης. Το παιδί μαθαίνει να περπατάει και είναι πρέπον να εξασκείται. Ένα από τα καλύτερα παιχνίδια για αυτήν την ηλικία είναι η μπάλα, η οποία συμβάλλει στην ανάπτυξη.

Τριών ετών

Στην ηλικία των τριών ετών, τα παιχνίδια αλλάζουν και πάλι, καθώς αναπτύσσεται ένας διαφορετικός τομέας της κίνησης. Μπορεί να αποκτήσει τα πρώτα βιβλία με εικόνες, όπως επίσης και τα παιχνίδια με κατασκευές. Τέλος, είναι καλό να ξεκινήσει και η ενασχόληση με παραδοσιακά παιχνίδια.

Τεσσάρων ετών

Στην ηλικία των τεσσάρων ετών, αναπτύσσεται η κοινωνικοποίηση του παιδιού και αρχίζει να κάνει ποδήλατο με τρεις ρόδες. Παρατηρείται η αύξηση του ενδιαφέροντός του για την ενασχόληση με ομαδικά παιχνίδια, όπως για παράδειγμα, η δημιουργία και το «παίξιμο» ρόλων.

Ποιο είδος των παιχνιδιών πρέπει να δίνεται σε κάθε ηλικία;

Οι προσδοκίες του ενθουσιασμού του παιδιού με ένα παιχνίδι, το οποίο επιλέγει ένας ενήλικας δεν είναι πάντα οι επιθυμητές. Είναι πρέπον να λαμβάνονται υπόψη οι δυνατότητες και η ανταπόκριση του παιδιού στο παιχνίδι.

Το παιχνίδι πρέπει

1

Ανάπτυξη δημιουργικότητας

Να αναπτύσσει τη δημιουργικότητα και τη νοητική αντίληψη

2

Κρατά το ενδιαφέρον

Να ενδυναμώνει το ενδιαφέρον του παιδιού για το παιχνίδι. Είναι προτιμότερο να υπάρχουν συνδυαστικές δυνατότητες στη χρήση του.

3

Από ανθεκτικό υλικό

Το υλικό του θα πρέπει να έχει αντοχή, να είναι καλό ποιοτικά και να «κρατάει» στο χρόνο.

4

Αρέσει στο παιδί

Η μορφή και το χρώμα του να αρέσουν στο παιδί. Δεν παίζει ρόλο να αρέσει ένα παιχνίδι οπτικά σε έναν ενήλικα.

5

Αφομοιώνει τις ανάγκες του

Να αφομοιώνει τις ανάγκες και να βρίσκει αντίκρυσμα στην ηλικία του παιδιού.

6

Συμμετοχή γονιού

Το σημαντικότερο απ’όλα, είναι ο γονιός να παίζει μαζί με το παιδί. Έτσι το παιχνίδι γίνεται πιο διδακτικό και διασκεδαστικό.

Κέντρο Εργοθεραπείας Καλύμνου

Στο Κέντρο Εργοθεραπείας Καλύμνου εφαρμόζουμε μία σειρά από στάδια που αποτελούν την εργοθεραπευτική διαδικασία. Μπορείτε να ενημερωθείτε αναλυτικά για αυτά στην ενότητα υπηρεσίες.

Ζητήστε Αξιολόγηση

Μπορείτε να κλείσετε σήμερα την πρώτη συνεδρία αξιολόγησης στο Κέντρο Εργοθεραπείας Καλύμνου συμπληρώνωντας τα στοιχεία σας.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

To Top ↑