info@ergotherapy-kalymnos.gr

22430 50563 69457 26824

Κέντρο Εργοθεραπείας Καλύμνου Ειρήνης Τυράκη

Γραφή και Εργοθεραπεία

Μία από τις πρώτες δραστηριότητες στις οποίες μπορεί να εμφανιστεί μία δυσκολία, είναι η ζωγραφική ή η γραφή. Η γραφή κατ’ επέκταση σχετίζεται με την επιτυχή περαίωση των κινητικών και αισθητικών δεξιοτήτων του ανθρώπου.

Η γραφή δεν είναι μια απλή συνήθεια που μαθαίνεται. Αντιπροσωπεύει μια περίπλοκη νεύρο-αναπτυξιακή διαδικασία που αφορά πολλαπλούς μηχανισμούς (οπτικούς, κιναισθητικούς, αυτόματης μηχανικής μνήμης και οπτικοποίησης) και συνδέεται με την εγκεφαλική κυριαρχία (Καραπέτσας 1993).

Η ορθότητα της γραφής, διέπεται από τους ακόλουθους παράγοντες:  Λεπτή κινητικότητα, αδρή κινητικότητα, στάση σώματος, μυικός τόνος, σύλληψη μολυβιού, σταθερότητα συμπεριφοράς, συγκέντρωση προσοχής, οπτικοκινητικός συντονισμός, διαχωρισμός εικόνας - φόντου, οπτικό κλείσιμο, προσανατολισμός στο χώρο, κατανόηση μεγεθών.

Για να υπάρξει μία ευχέρεια στην ανταπόκριση του παιδιού στη γραφή, συνιστάται να εφαρμόζεται μία σειρά από ασκήσεις, από το νηπιαγωγείο ακόμη.  Ο κυριότερος στόχος, θα πρέπει να είναι η βελτίωση της κινητικότητας, εφόσον προκύπτουν αξιοσημείωτες δυσκολίες στην κίνηση.

Αν το παιδί μπορεί να συντονίζει τις αδρές κινήσεις του, η εξάσκηση στις λεπτές κινήσεις, είναι ο στόχος που έπεται. Τέτοιες ασκήσεις είναι οι ασκήσεις ενδυνάμωσης των δακτύλων.

Τέλος, ο επόμενος στόχος είναι το σωστό κράτημα του μολυβιού και όταν αυτό καταστεί δυνατό, μπορούμε να περάσουμε στη σωστή φορά της κίνησης της γραφής

Ας δούμε μερικές ασκήσεις:

  • Σχηματίζουμε  γεωμετρικά σχημάτα (κύκλους, τετράγωνα και τρίγωνα)
  • Σχηματιζουμε ευθείες γραμμές  ευθείων. Έπειτα συνεχίζουμε με οριζόντιες και κάθετες.
  • Ενώνουμε τελείες
  • Σχεδιάζουμε γράμματα όπως το Τ και Ξ
  • Σχεδιάζουμε ελατήρια σε μορφή καμπτικών γραμμών.
  • Σχεδιάζουμε τεθλασμένες γραμμές  για την προετοιμασία των γραμμάτων όπως το Μ και το Ζ
  • Στη συνέχεια το παιδί μπορεί να ξεκινήσει γράφοντας τα γράμματα σε μεγαλύτερες διαστάσεις έως ότου σταδιακά να φτάσει στο επιθυμητό μέγεθος.

Στην ειδική ενότητα που σας ετοιμάσαμε, μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη σημασία της γραφής και πως βοηθάει η εργοθεραπεία.

Ζητήστε Αξιολόγηση

Η Εργοθεραπεία αποτελεί μια οικονομικά συμφέρουσα και αποτελεσματική θεραπεία. Στη παρούσα ιστοσελίδα μπορείτε να ενημερωθείτε για αυτή και τους τομείς που μπορεί να βοηθήσει ένα παιδί.

Μπορείτε να κλείσετε σήμερα την πρώτη συνεδρία αξιολόγησης στο Κέντρο Εργοθεραπείας Καλύμνου συμπληρώνωντας τα στοιχεία σας.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

To Top ↑