info@ergotherapy-kalymnos.gr

22430 50563 69457 26824

Κέντρο Εργοθεραπείας Καλύμνου Ειρήνης Τυράκη

Αντίληψη Χωρικών Σχέσεων

Στο παρόν άρθρο θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε κάποια βασικά πράγματα για την Αντίληψη Χωρικών Σχέσεων.

Η σχέση μεταξύ των αντικειμένων ή με τον παρατηρητή, ονομάζεται Αντίληψη Χωρικών Σχέσεων. Αποτελεί μία από τις κυρίαρχες δεξιότητες της οπτικής αντίληψης με την οποία μπορούμε να κατανοούμε τις έννοιες του χώρου. Κατόπιν, η κατανόηση περνάει στο χαρτί.  Ως σημείο εκκίνησης, ορίζεται ο παρατηρητής και αργότερα κάποιο άλλο σημείο αναφοράς.

Η μεθοδικότητα κατανόησης και ερμηνείας του χώρου, συμβάλλει στην κίνηση του παιδιού μέσα σε αυτόν. Ενδεικτικά, μπορούμε να αναφέρουμε ότι επηρεάζει τη συμμετοχή του σε κινητικά παιχνίδια ή αθλήματα, την εκτέλεση απλών καθημερινών δραστηριοτήτων, το παιχνίδι του ή ακόμα και τις δεξιότητες οργάνωσης του χώρου και του χρόνου του.

Η Αντίληψη Χωρικών Σχέσεων επηρεάζει την κατάκτηση βασικών γνωστικών λειτουργιών, όπως η γραφή, η ανάγνωση και η αριθμητική.

Ανησυχητικές ενδείξεις

Στην περίπτωση που υπάρχει αδύναμη Αντίληψη Χωρικών Σχέσεων, παρουσιάζονται οι ακόλουθες δυσκολίες στα παιδιά: 

  • Δεν μπορούν να αντιληφθούν και να ονομάσουν βασικές χωρικές έννοιες με σημείο αναφοράς το σώμα τους ή όχι.
  • Δεν δύνανται να ακολουθήσουν οδηγίες για την οργάνωση ενός χώρου
  • Δυσκολεύονται στην αντιγραφή τρισδιάστατων σχημάτων.
  • Δεν μπορούν να ελέγξουν την κίνηση του σώματός τους.
  • Δεν μπορούν να φέρουν εις πέρας ασκήσεις με λαβύρινθους.
  • Δεν μπορούν να κατανοήσουν τον προσανατολισμό συμβόλων
  • Δυσκολεύονται στην αντιγραφή συμβόλων ή πολύπλοκων σχημάτων
  • Δυσκολεύονται στην οργάνωση του γραπτού λόγου.
  • Δυσκολεύονται στην τοποθέτηση αριθμών για να κάνουν αριθμητικές πράξεις.
  • Δεν δύνανται να καταλάβουν έναν χάρτη ή ένα διάγραμμα.

 

Μερικές βασικές συμβουλές για την ανάπτυξη της Αντίληψης Χωρικών Σχέσεων:

Από πολλή μικρή ηλικία το παιδί μαθαίνει να κατανοεί το χώρο και τις χωρικές σχέσεις. Έτσι  κατανοήσει επίσης το σώμα του και τις δεξιότητές του μέσα από το παιχνίδι. Κάποια παιδιά με δυσκολίες στην αντίληψη των χωρικών σχέσεων, πιθανότατα να μην εκδηλώνουν τα μέγιστα όσον αφορά στην αδρή ή/και στη λεπτή κινητικότητα. Η πρώτη παρέμβαση θα πρέπει να είναι αν όντως ισχύει αυτή η περίπτωση. Αν τελικά διαπιστωθεί ότι ισχύει κάτι τέτοιο και δεν γίνει κάποια αποκατάσταση αυτής τηε δυσκολίας δεν θα υπάρξει θετική εξέλιξη στη δεξιότητα αυτή.

Η ενθάρρυνση του παιδιού είναι σημαντική για να συμμετέχει σε κινητικά παιχνίδια. Με αυτόν τον βιωματικό τρόπο, θα μπορέσει να κατανοήσει το χώρο και να ασχοληθεί με τις βασικές χωρικές έννοιες (με εφαλτήριο το σώμα του και κατόπιν εκτός αυτού).

 

Ζητήστε Αξιολόγηση

Η Εργοθεραπεία αποτελεί μια οικονομικά συμφέρουσα και αποτελεσματική θεραπεία. Στη παρούσα ιστοσελίδα μπορείτε να ενημερωθείτε για αυτή και τους τομείς που μπορεί να βοηθήσει ένα παιδί.

Μπορείτε να κλείσετε σήμερα την πρώτη συνεδρία αξιολόγησης στο Κέντρο Εργοθεραπείας Καλύμνου συμπληρώνωντας τα στοιχεία σας.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

To Top ↑